ZAGREB: 29.10 - 30.10.

Stupanj Mjesto Datum Dani Adresa
Početni Zagreb 29. - 30. listopad 2022. subota i nedjelja Augusta Šenoe 27/2

O SEMINARU

Početni seminar posturalne terapije ulazi duboko u fiziologiju sustava za pokretanje i uči vas kako reprogramirati autonomni živčani sustav koji djeluje kao autopilot ljudskom tijelu. Temelji se na osnovama anatomije i fiziologije ljudskog tijela i objašnjava jednostavne korektivne vježbe za vraćanje tijela u neutralan anatomski položaj i ispravljanje mišićne funkcije zapisane u središnjem živčanom sustavu.

Naučiti ćemo vas kako razmišljati poput Leonarda da Vincija i promatrati ljudsko tijelo kao cjelinu, a simptome boli tretirati kao posljedice odstupanja u posturi. Naučiti ćemo vas kako čitati formu ljudskog tijela, otkriti mišićne disfunkcije, kompenzacije i nepravilnu mehaniku, a zatim vam pokazati put i alate za korekciju mišićne funkciju i vraćanje tijela u neutralan anatomski položaj.

POLAZNICI

Početni seminar posturalne terapije namijenjen je za trenere i instruktore yoge, pilatesa, fitnessa i drugih tjelesnih disciplina koji žele shvatiti i prepoznati probleme svojih klijenata, te im pomoći u popravljanju njihove forme i otklanjanju neželjenih simptoma prouzrokovanih lošom posturom. Polaznik seminara treba biti fizički aktivan i imati iskustva iz područja tjelesne kulture. Za početni seminar nije nužno predznanje iz posturalne metodologije.

Predznanje iz anatomije, fiziologije, kineziologije, biomehanike, fizioterapije ili drugih tehnika vježbanja pomoći će vam da lakše shvatite posturalnu terapiju. Znanje koje se stječe kroz seminar unapređuje individualni rad s klijentima i nudi konkretna rješenja za vraćanje tijela u neutralan anatomski položaj, a može se koristiti i kombinirati s drugim terapeutskim tehnikama i treninzima.

RANE PRIJAVE

CIJENA

Kotizacija za rane prijave iznosi 1840 kn (245 eur). Rok za rane prijave je do 01.10.2022. Redovna kotizacija po seminaru iznosi 2300 kn (305 eur). Plaćanje je avansno, podaci za uplatu nalaze se u prijavnici.


PRIJAVNICA ZA SEMINAR

NAUČITI ĆE TE:

FUNKCIONALNA ANATOMIJA

Da biste dublje shvatili kako funkcionira sustav za pokretanje potrebno je poznavati njegovu anatomsku građu i fiziologiju. Promatrati ćemo ljudsko tijelo kao cjelinu i kako odnos između kostiju, mišića i živčanog sustava stvara pokret, određuje položaj zglobovima i tvori posturu ljudskog tijela. U ovom koraku naučiti ćete kako izgleda potpuno funkcionalno tijelo s pravilnom posturom i nosećim zglobovima u neutralnom anatomskom položaju. Što budete imali više znanja o građi i funkciji sustava za pokretanje lakše ćete shvatiti kako nastaju disfunckije i manifestiraju se u posturi i pokretima.

DISFUNKCIJE I ODSTUPANJA U POSTURI

Zašto tijelo postaje disfunkcionalo i kako to utječe na posturu tijela? Koje se disfunkcionalnosit javljaju i što se događa s mišićima i kostima. U ovom koraku naučiti će te tehniku analiziranja posture, bilježiti njezino stanje, vizualno prepoznati disfunkcije i donijeti zaključke kako se to odražava na mišićno-koštani odnos te koji problemi i simptomi mogu nastati. Kada usvojite ovo znanje dovoljno će vam biti promatrati osobu kako se kreće ili održava određeni položaj da biste shvatili kako funkcionira njegova postura i da li postoje disfunkcije.

KOREKTIVNE VJEŽBE

Posturalna terapija je aktivni proces u kojem se korektivne vježbe koriste za vraćanje tijela u neutralan anatomski položaj. Naučiti ćemo vas trideset osnovnih korektivnih vježbi koje služe za to. Shvatiti će te kako tjelesni položaji i pokreti ciljano aktiviraju određene mišićne skupine i potiču promjenu položaja zglobova. Detaljnim objašnjenjima posturalnih vježbi naučiti će te koje korektivne vježbe koristiti za određene disfunkcije, kako ih pravilno vježbati te kako će njihovo izvođenje utjecati na posturu tijela.

IZRADA INDIVIDUALNOG PROGRAMA VJEŽBI

Posturalne vježbe određuju se individualno što je osnovna razlika od grupnih i već predviđenih vježbi za određene simptome. Posturalne vježbe nadovezuju se jedna na drugu što povećava njihovu efikasnost. Naučiti ćemo vas kojim koracima se voditi pri tome, što je potrebno postići da biste tijelo vratili u neutralan anatomski položaj i kako za pojedinu osobu izraditi individualni program vježbi. U ovom koraku shvatiti će te da su 'core' vježbe samo jedan od koraka prema funkcionalnosti i pravilnoj posturi. Osim toga potrebno je postići simetriju i stabilizaciju nosećih zglobova, te tijelo održati u pravilnoj formi.

PROGRAM POČETNOG SEMINARA

1. DAN:

2. DAN:

09:30 - 10.00 09:30 - 10.00
Upoznavanje i okupljanje polaznika u studiju za vježbanje Okupljanje polaznika
10:00 - 13.00 10:00 - 13.00
Osnove posturalne terapije
(postura tijela, osnove sustava za pokretanje, pokret u prostoru, posturalni mišići)
Posturalne vježbe
(osnove, položaji tijela u vježbama, 30 korektivnih vježbi)
13:00 - 14.00 13:00 - 14.00
Pauza, slobodno vrijeme za odmor i ručak Pauza, slobodno vrijeme za odmor i ručak
14:00 - 17:00 14:00 - 17:00
Odstupanja posture i disfunkcije
(razvijanje disfunkcija, terminologija disfunkcija, analiza posture)
Izrada programa za vježbanje
(osnovni koraci, vježbe na primjerima)
* polaznici dobivaju priručnik s detaljno opisanom teorijom i vježbama (A4/100 str.) * ukupno trajanje seminara: 12h
* polaznici nakon seminara mogu dogovoriti dodatne besplatne konzultacije putem video razgovora