Pokretom do zdravlja

PT STUDIO

Mi ćemo vas poslušati. Objasniti vam zašto. Proširiti vašu percepciju. I naučiti vas kako samostalno, pod svojim uvjetima, riješiti problem.KOME JE NAMIJENJENA?

Posturalna terapija u studiju za vježbanje namijenjena je svima koji imaju problema u sustavu za pokretanje bez obzira na dob i simptome, a spremni su prihvatiti odgovornost za svoje tijelo i zdravlje te uzrok boli riješiti uz pomoć jednostavnog programa vježbanja koji se sastoji od laganih pokreta i istezanja. Posturalna terapija pomoći će vam kod boli u leđima, kukovima, koljenima, stopalima, ramenima, vratu ili drugim dijelovima mišićno-koštanog sustava. Prilagođena i pripremljena za sportaše, rekreativce i profesionalce, koji se bore sa posljedicama sportskih ozljeda, ili jednostavno žele poboljšati svoje tjelesne sposobnosti.


KAKO SE PROVODI?

Kroz posturalnu terapiju vodi vas stručna osoba, dip. kineziolog sa specijlizacijom za posturalne korekcije. Posturalna terapija provodi u tri koraka što obuhvaća jedan terapeutski ciklus. U jednom terapeutskom ciklusu osoba dolazi tri puta u naš studio za vježbanje.

1. KORAK

anamneza, analiziranje posture, funkcionalni testovi (60 min.)

Na početku ciklusa prikupljaju se podaci vezani uz simptome, analizira tjelesna postura i obavljaju funkcionalni testovi. Kroz razgovor terapeut će postaviti niz pitanja koja će mu pomoći da shvati problem. Analiziranje posture pokazati će položaj nosećih zglobova i otkriti disfunkcije, a testovi će to dodatno potvrditi.

2. KORAK

učenje i izvođenje posturalnih vježbi (60 min.)

Ovisno o simptomima, analizi posture i rezultatima testova sastavlja se individualni program korektivnih vježbi koje vraćaju tijelo u neutralni anatomski položaj. Terapeut će naučiti osobu kako pravilno raditi vježbe i priložiti detaljno ispisane upute. Individualni program korektivnih vježbi izvodi se samostalno i svakodnevno kroz period od 14 dana.

3. KORAK

prilagodba, izmjena posturalnih vježbi (60 min.)

Nakon 14 dana redovnog vježbanja, ovisno o učinku i rezultatima, vježbe se prilagođavaju ili izmjenjuju. Tokom cjelokupnog trajanja ciklusa polazniku je dostupan terapeut za sva pitanja vezana uz posturalne vježbe ili terapiju. Po potrebi ciklus se ponavlja.


GDJE JE DOSTUPNA?

OSIJEK

Terapeut: Bojana Muačević Gal
Adresa: Šamačka 11
Kontakt telefon: 098 1819 813

ZAGREB

Terapeut: Željko Ribarić
Adresa: Augusta Šenoe 27/2
Kontakt telefon: 099 488 4844


ČESTA PITANJA

KAKO FUNKCIONIRA PT?

Posturalna terapija se temelji na osnovama anatomije i fiziologije ljudskog tijela, a glavni uzrok boli i problema je odstupanje osnovnih nosećih zglobova od neutralnog anatomskog položaja. Mišići drže kosti, određuju položaj kostiju i stvaraju pokret! Danas ovisimo o modernom transportu, tehnologiji i automatiziranim radnjama. Posljedica toga je nedovoljno stimulansa koje primamo kroz pokret koji nam omogućuju održavanje cjelokupnog sustava. Nedostatak pokreta razvija disfunkcionalnosti koje dovode do javljanja boli, ograničenog pokreta i promjenu posture tijela.

ŠTO SU POSTURALNE VJEŽBE?

Posturalne vježbe su posebno osmišljeni pokreti i položaji kojima se vraća mišićna funkcionalnost i osnovni noseći zglobovi dovode u neutralan anatomski položaj. Time se uspostavlja mišićna funkcija, povezuju kinetički lanci, rasterećuje tijelo i smanjuju bolovi. Posturalne vježbe određuje se individualno za svaku osobu ovisno o simptomima, disfunkcijama, vremenu koje osoba može odvojiti za vježbanje itd. Svaka vježba veže se jedna na drugu pripremajući tijelo za slijedeću vježbu, a vježbe se mijenjaju ovisno o napretku i promjeni stanja. Tako se osoba uči kako postati majstor za svoje tijelo i koristiti vježbe kao alate za popravak.

RAZLIKA OD DRUGIH METODA?

Tretiranje tijela kao cjeline osnovna je razlika između posturalne terapije i drugih stilova i tehnika vježbanja. Sustav za pokretanje povezan je od glave do stopala, pa tako mišići s lijeve strane tijela moraju slušati one s desne strane. Isto tako, oni s prednje strane moraju surađivati s mišićima na stražnjoj strani tijela. To nazivamo mišićno-koštanom ravnotežom. Ukoliko je ona narušena javljaju se disfunkcije, problemi u mehanici, promjena položaja zglobova, što se na kraju očituje kao bol. Druga velika razlika je potpuno individualan pristup. Terapeut će kroz niz testova, provjere opsega pokreta, posturi tijela odrediti koje su vježbe najprikladnije.


"Tretman je za mene bio potpuno nova spoznaja u smislu da tako jednostavni pokreti mogu već u prvom tretmanu izazvati vrlo značajne promjene na ljudskom organizmu."

- prof. dr. sc. Dubravka Ciliga