Bol u koljenima - unutarnja rotacija i torzija

  Datum: 11.10.2016.
  Piše: Vjenceslav Svoboda


Bolovi u koljenima učestala su pojava kod mlađih osoba i adolescenata. Kada koriste javni prijevoz, tramvaj ili autobus, glavni cilj im je da pronađu slobodno mjesto za sjesti. Kada sjednu konačno su na sigurnom mjestu. Da bi utvrdili svoj položaj gledaju u ekran mobitela, slušaju glazbu preko slušalica ili okrenu glavu prema prozoru. Tako ignoriraju predatorske poglede starijih osoba koje im žele oteti sjedalo.

Njihova stražnjica, zbog nesposobnosti sustava za pokretanje da ih drži uspravno, mora biti u kontaktu s nekom površinom. Stolica, fotelja, klupa, krevet, kauč, ne biraju. Dok sjede u kafićima sve češće se može vidjeti kako podižu i stopala na stolice, pa praktično više ni ne sjede nego čuče. Želja za sjedenjem javlja se zbog slabosti i nesposobnosti sustava za pokretanje da održi tijelo uspravno. U to su uključena i koljena, a kako funkcioniraju tako i izgledaju.

Koljena mladih osoba izgledaju kao da bi svaki tren mogla popustiti i slomiti se pod težinom tijela. Njihova koljena toliko su krhka kao kanarinci koje su nosili rudari za otkrivanje plina. Mala količina plina za kanarince bila bi odmah kobna što bi dalo znak rudarima da bježe van. Isto tako, za današnje momke i djevojke, mala količina pokreta i aktivnosti može biti veliki problem za njihova koljena.

Osnovni problem kod njihovih koljena je položaj. Zglob koljena nije u neutralnom položaju nego su koljena rotirana prema unutra dok su stopala rotirana prema van. Gotovo zvuči nemoguće, ali istina je. To ukazuje na slabost i pasivnost osnovnih pokretača kukova koji su ujedino i vanjski rotori koljena. Budući da oni ne rade ili ne stvaraju dovoljno tenzije da rotiraju koljena prema van, koljena odvlače unutarnji rotori. Zdjelica je tako slaba, nestabilna i ne pruža dovoljno podrške kralježnici da se održi uspravno, pa ju odvlači u fleksiju.

Kada vam je tijelo u takvoj mišićno-koštanoj konfiguraciji stajanje je živa muka, pa čak i dugotrajno sjedenje u kinu ili u automobilu postaje bolno za koljena, jer bez aktivnosti vanjskih rotora koljena se sve više i više rotiraju prema unutra.

Koljena rotirana prema unutra lako je primijetiti kod djevojaka koje vole nositi moderne uske traperice. Želja im je istaknuti atribute, ali nisu svjesne da tako ističu svoja krhka koljena lako primijetna u njima. Dok koračaju jasno je vidljivo kako su koljena rotirana prema unutra dok su im stopala rotirana prema van, a najčešće im težina pada na unutarnji rub stopala, stoga imaju potpuno ravna stopala bez luka. Ukoliko i vi imate mladu kćer svakako obratite pažnju na položaj njezinih koljena i preduhitrite bol.


Ostali sadržaj

Manifest kritike

Stvorilo se to da društvu svijest nije važna, jer ako se okrenete u tom smjeru nije vam zajamčena materijalna dobit što je glavni argument kada se pokuša adresirati neki problem. Najbolje je ne dirati u to i uzdrmati sustav koji je izgrađen u biti samo za stjecanje profita koji će služiti za još veći rast sustava. Da se sustav obrani nameće se konstantan sukob i borba između ega u kojoj je cilj ušutkati kritiku.

...

Rekreacijom protiv restrikcije

Fitness kao i sport u društvu nikad nije imao nikakve zdravstvene vrijednosti i neće je imati dok god se ne promijeni perspektiva većine onih koji ga predstavljaju. Sport se u društvu još uvijek koristi za manipulaciju 'kruha i igara' i u ovom momentu još nije potreban, ali biti će, dok se fitness bazira isključivo na seksualnosti, što je u ovoj situaciji palo u potpuno drugi plan, a i takav pristup se ni ne može proturiti pod zdravstvenu vrijednost.

...

Razumijevanje života

Bole vas leđa, koljena, ramena ili nešto drugo? Bili ste kod raznih liječnika, stručnjaka, terapeuta, obavili ste sve pretrage i prikupili sve nalaze ali još uvijek vam ništa ne pomaže. Rezultat vašeg trenutnog stanja je neshvaćanje osnovnih životnih procesa koje ste gurnuli ispod raznih socioloških uvjetovanja, a kao posljedica toga kod čovjeka razvijaju se bolesti i disfunkcionalna stanja.

...

Disanje – recept za zdravlje

Ukoliko disanje usporedimo s ostalim fiziološkim funkcijama na koje možemo voljno djelovati lako je zaključiti da je disanje najvažnija takva funkcija. Teško je točno reći koliko čovjek može izdržati bez hrane ili vode ali to vrijeme može se izražavati u danima i tjednima. Slično je i sa spavanjem ali vrijeme koje čovjek može izdržati bez sna je znatno kraće i najčešće su to sati i možda dani. Ali život bez kisika neće trajati duže od desetak minuta.

...

Stara, istrošena koljena

Osobe starije od 50 godina najčešće imaju problema s bolovima u koljenima zbog nepovoljnog položaja koljena koja su zaključana u vanjskoj rotaciji. To je lako prepoznati po položaju čašice koljena koja je usmjerena prema van, od sredine tijela, kao i stopala. To znači da su duboki fleksori kukova koji su i vanjski rotori koljena toliko napeti da koljena neprestano rotiraju prema van.

...