Bol u koljenima - unutarnja rotacija i torzija

  Datum: 11.10.2016.
  Piše: Vjenceslav Svoboda


Bolovi u koljenima učestala su pojava kod mlađih osoba i adolescenata. Kada koriste javni prijevoz, tramvaj ili autobus, glavni cilj im je da pronađu slobodno mjesto za sjesti. Kada sjednu konačno su na sigurnom mjestu. Da bi utvrdili svoj položaj gledaju u ekran mobitela, slušaju glazbu preko slušalica ili okrenu glavu prema prozoru. Tako ignoriraju predatorske poglede starijih osoba koje im žele oteti sjedalo.

Njihova stražnjica, zbog nesposobnosti sustava za pokretanje da ih drži uspravno, mora biti u kontaktu s nekom površinom. Stolica, fotelja, klupa, krevet, kauč, ne biraju. Dok sjede u kafićima sve češće se može vidjeti kako podižu i stopala na stolice, pa praktično više ni ne sjede nego čuče. Želja za sjedenjem javlja se zbog slabosti i nesposobnosti sustava za pokretanje da održi tijelo uspravno. U to su uključena i koljena, a kako funkcioniraju tako i izgledaju.

Koljena mladih osoba izgledaju kao da bi svaki tren mogla popustiti i slomiti se pod težinom tijela. Njihova koljena toliko su krhka kao kanarinci koje su nosili rudari za otkrivanje plina. Mala količina plina za kanarince bila bi odmah kobna što bi dalo znak rudarima da bježe van. Isto tako, za današnje momke i djevojke, mala količina pokreta i aktivnosti može biti veliki problem za njihova koljena.

Osnovni problem kod njihovih koljena je položaj. Zglob koljena nije u neutralnom položaju nego su koljena rotirana prema unutra dok su stopala rotirana prema van. Gotovo zvuči nemoguće, ali istina je. To ukazuje na slabost i pasivnost osnovnih pokretača kukova koji su ujedino i vanjski rotori koljena. Budući da oni ne rade ili ne stvaraju dovoljno tenzije da rotiraju koljena prema van, koljena odvlače unutarnji rotori. Zdjelica je tako slaba, nestabilna i ne pruža dovoljno podrške kralježnici da se održi uspravno, pa ju odvlači u fleksiju.

Kada vam je tijelo u takvoj mišićno-koštanoj konfiguraciji stajanje je živa muka, pa čak i dugotrajno sjedenje u kinu ili u automobilu postaje bolno za koljena, jer bez aktivnosti vanjskih rotora koljena se sve više i više rotiraju prema unutra.

Koljena rotirana prema unutra lako je primijetiti kod djevojaka koje vole nositi moderne uske traperice. Želja im je istaknuti atribute, ali nisu svjesne da tako ističu svoja krhka koljena lako primijetna u njima. Dok koračaju jasno je vidljivo kako su koljena rotirana prema unutra dok su im stopala rotirana prema van, a najčešće im težina pada na unutarnji rub stopala, stoga imaju potpuno ravna stopala bez luka. Ukoliko i vi imate mladu kćer svakako obratite pažnju na položaj njezinih koljena i preduhitrite bol.


Ostali sadržaj

Kapitalizacija pokreta

Fitnes otima čovjeku ideju o tjelovježbi, zatvara ga u ograničeni prostor i nameće svoja mehanicistička pravila. Svi smjerovi fitnesa imaju istu zajedničku svrhu, a ona je seksualnost. Točnije osnovna svrha fitnesa je postizanje veće seksualne vrijednosti na tržištu pronalaženja partnera. Zbog toga se u fitnesu sve vrti oko tjelesne estetike definirane omjerom postotka tjelesnih masnoća i mišićne mase.

...

Mama, traumatiziraj me nježno

Što su to uopće misli? Svakako proizvod ljudskog mozga. One nastaju u glavi. Tamo mogu ostati, ali čovjek svoje misli može izraziti putem riječi. Izgovaranje riječi nazivamo govorom koji postižemo auditivnim putem. Mehanički govor nastaje kada zrak koji izlazi iz pluća pređe preko glasnica. Tako one zavibriraju. Na taj način stvara se zvučni val koji se nakon toga oblikuje u šupljinama ždrijela, nosa i usta.

...

Bolest kao zarada

Povjerenje u liječnike postepeno se izgrađivalo tezama na koje se ne smiju postavljati antiteze. Prva i temeljna teza je – mi znamo više o vašem tijelu od vas. Liječnici vam kažu mi smo ljudi od znanosti i mi znamo, a vi ne znate. Mi ćemo vam reći kako ćete se ponašati, što ćete raditi i što je najbolje za vas. Samostalno donošenje odluka čini vas čovjekom jer imate prirodnu sposobnost i opremu za to. Zašto netko ima potrebu da vas spušta ispod te razine?

...

Pekar, ljekar i apotekar

Ako izostavite kritički stav u proučavanju literature koja opisuje povijest medicine i liječenja lako se mogu potpuno krivo shvatiti postupci koji su činjeni i tadašnje stanje medicine. U arhivskim zapisima su kronološki zabilježeni datumi i događaji, te ličnosti koje su bile povezane s tim. Rijetko gdje se ističu opisi zbivanja, na koji način je nešto činjeno, kakve su bile okolnosti i posljedice.

...

Manifest kritike

Stvorilo se to da društvu svijest nije važna, jer ako se okrenete u tom smjeru nije vam zajamčena materijalna dobit što je glavni argument kada se pokuša adresirati neki problem. Najbolje je ne dirati u to i uzdrmati sustav koji je izgrađen u biti samo za stjecanje profita koji će služiti za još veći rast sustava. Da se sustav obrani nameće se konstantan sukob i borba između ega u kojoj je cilj ušutkati kritiku.

...