Dobre vijesti za loša koljena

  Datum: 11.10.2016.
  Piše: Vjenceslav Svoboda


I kod nas su novine, časopisi i drugi mediji otkrili bolna koljena. Odlična tema za članak kako su naša koljena ranjiva, sklona ozljedama i slaba karika u ljudskom tijelu. Najčešće je u takvu priču uključen popularni sportaš ili medijska osoba te stručnjak koji će znanstveno potvrditi oštećenje strukture koljena. Pojasniti će kako su određene tjelesne aktivnosti loše za koljena, a zatim predložiti provođenje tretmana.

Priča najčešće zvuči ovako. Popularna osoba prenijeti će svoje svjedočanstvo, primjerice nogometaš: „Zbog velikih bolova u desnom koljenu bio sam primoran prekinuti uspješnu sezonu. Ozljeda se dogodila dok sam bio u punom trku s loptom u nogama kada me odjednom presjekla strašna bol sa stražnje strane koljena. Na nosilima su me iznijeli s terena. Fizioterapeut je odmah pretpostavio da se radi o ozbiljnijoj ozljedi što je potvrdila i magnetska rezonanca. Utvrđeno je napuknuće kolateralnih ligamenata u desnom koljenu.“ U ostatku teksta pisati će kako se nakon toga igrač podvrgnuo operaciji u privatnoj klinici kod poznatog liječnika i bit će odsutan više mjeseci s terena.

Neki su sportaši bili toliko puta podvrgnuti operacijama koljena da se nemaju razloga hvaliti njihovom brojnošću. Njima je to kao servis na automobilu poslije određene kilometraže. Malo opće anestezije, koji šaraf, cap-cap i stvar je riješena. Mnogi to doživljavaju kao dio profesionalne karijere i sporta pa su prestali razmišljati o prevenciji. Nakon kirurškog zahvata ponosni su postignutim i s nestrpljenjem čekaju da svoj rezultat predstave medijima.

No, nemaju samo sportaši problema s koljenima. I mnoge pjevače muče bolovi u koljenima. Neki otkazuju turneje, a neki se operacijama pripremaju za nove, pa izjavljuju u intervjuima „poslije operacije opet ću biti onaj pravi“. Vrhunac slijedi kada se na dodjelu nagrada ili javni nastup pojave na štakama. Popularnost i slušanost odmah im poraste. Taj recept koristili su Katy Perry, Taylor Swift, Lady Gaga, Niall Horan iz boy benda One Direction, ali i naše domaće manje poznate zvijezde.

Niti predsjednici država nisu otporni na bolove u koljenu. Mnogi imaju vodu u koljenu što pripisuju povremenim rekreiranjem. Čim malo potrče ili šutnu loptu odmah navire voda. Eto, čak i političari imaju loša koljena bez obzira što sjede u parlamentu, vladi ili svom uredu i čuvaju se od fizičkog rada. Oni svakodnevno ne trče, ne rade čučnjeve s utezima i ne treniraju kickboxing, a opet ih muče koljena.

Ovom nabrajanju dodat ću i balerine. Bol je njihov život, one plešu s lomovima, trpeći nesnosnu bol i izazivaju prokletstvo koje im stalno prijeti. Uvijek ih nešto boli, ali zov pozornice ipak je jači. Jednom sam pokušao objasniti poznatoj balerini zašto je bole koljena i kako da si pomogne. Mislio sam, budući da vježba svaki dan, kako bi u svoj program mogla uključiti par vježbi koje bih joj savjetovao. Ali nije željela ni čuti za to! Uvjeravala me da njezina koljena moraju ostati u bolnom položaju jer će izgubiti sposobnost plesanja.

Koljena ogledala kukova

Naljuti me kada čujem mišljenja da su koljena krhka i sklona ozljedama. Da je to tako prije par tisuća godina ostali bismo bez posla. Izdržala su puzanja, trčanja, skakanja, padanja i sve druge fizičke zahtjeve, a dizajn je jednak danas kao i onda. Koljeno je jednostavan zglob koji obavlja zahtjevan posao, a to je sinkronizacija kukova i skočnih zglobova. Dva zgloba koja se kreću potpuno drugom brzinom imaju različitu snagu i mišićnu opremu. Njihovo spajanje je između ludosti i čiste genijalnosti.

Koljena su građena od četiri kosti: butne kosti (femur), dvije potkoljenične kosti (tibia i fibula) i čašice ili bolje rečeno kapice koljena (patela). Kapica koljena mala je kost u obliku diska koja se slobodno kreće s prednje strane koljena. Drže je tetive jakih mišića, ekstenzije (opružača) koljena. Takav dizajn koljenu daje fleksibilnost koju ograničavaju i stabiliziraju jaki ligamenti koljena, a oni pak povezuju sve strukture.

Koljena trebaju samo jednu stvar - pravilan položaj u donosu na ostale noseće zglobove. Zdrava koljena nalaze se točno ispod kukova, a iznad skočnih zglobova. Sa svojim čašicama usmjerena su prema naprijed i oba izgledaju jednako. Odstupanja je mnogo. Koljena mogu upadati prema unutra, što popularno nazivamo iksice (valgus) ili širiti se prema van, tj. davati oks (varus) formu. Mogu biti rotirana prema van ili prema unutra, savinuta (fleksija) ili otvorena izvan normalnog opsega pokreta (hiperekstenzija). Čak ne moraju biti u istoj visini i strukturalno izgledati jednako.

Položaj koljena kao i svih ostalih nosećih zglobova određuju mišićne strukture, prije svega, mišići. Butna kost (femur) koja sa svoje gornje strane čini zglob kuka, sa donje strane čini zglob koljena. Kukovi i koljena dijele iste mišiće. Gotovo svi mišići koji su zaduženi za koljena spuštaju se iz kukova i zdjelice prema dolje. Mišići stražnjice, prepona, abduktori, aduktori, zadnja loža, kvadricepsi, unutarnji i vanjski rotori sve su to velike mišićne skupine koje kao motori pokreću koljena. Zbog toga bismo mogli reći da su koljena ogledala kukova, jer po položaju koljena možemo točno odrediti položaj kukova.

Koljena nemaju nikakvih problema ako su u pravilnom položaju i u suradnji s kukovima i skočnim zglobovima. Nesreće se ne događaju često, a ako se dogode brzo prolaze. Početna točka za bezbolna koljena je potpuno simetrično tijelo. Da bi bol prestala, zglobovi se moraju vratiti u neutralan položaj. Tako će se uspostaviti mišićno-koštana ravnoteža i bilateralna funkcija. Mišići koji su u ratu jedni s drugima stupiti će u savezništvo i povezati kinetičke lance.

Simptomi disfunkcionalnih koljena mogu biti napetost, ukočenost, slabost, otečenost, nestabilnost i na kraju bol koja može biti prisutna s različitih strana. Kakve god simptome imali provjerite položaj svojih koljena. Stanite ispred ogledala s vidljivim koljenima. Gdje su okrenuta? Jesu li točno iznad stopala? Slijede li stopala smjer koljena? Jesu li u istoj visini; izgledaju li jednako?


Ostali sadržaj

Kapitalizacija pokreta

Fitnes otima čovjeku ideju o tjelovježbi, zatvara ga u ograničeni prostor i nameće svoja mehanicistička pravila. Svi smjerovi fitnesa imaju istu zajedničku svrhu, a ona je seksualnost. Točnije osnovna svrha fitnesa je postizanje veće seksualne vrijednosti na tržištu pronalaženja partnera. Zbog toga se u fitnesu sve vrti oko tjelesne estetike definirane omjerom postotka tjelesnih masnoća i mišićne mase.

...

Mama, traumatiziraj me nježno

Što su to uopće misli? Svakako proizvod ljudskog mozga. One nastaju u glavi. Tamo mogu ostati, ali čovjek svoje misli može izraziti putem riječi. Izgovaranje riječi nazivamo govorom koji postižemo auditivnim putem. Mehanički govor nastaje kada zrak koji izlazi iz pluća pređe preko glasnica. Tako one zavibriraju. Na taj način stvara se zvučni val koji se nakon toga oblikuje u šupljinama ždrijela, nosa i usta.

...

Bolest kao zarada

Povjerenje u liječnike postepeno se izgrađivalo tezama na koje se ne smiju postavljati antiteze. Prva i temeljna teza je – mi znamo više o vašem tijelu od vas. Liječnici vam kažu mi smo ljudi od znanosti i mi znamo, a vi ne znate. Mi ćemo vam reći kako ćete se ponašati, što ćete raditi i što je najbolje za vas. Samostalno donošenje odluka čini vas čovjekom jer imate prirodnu sposobnost i opremu za to. Zašto netko ima potrebu da vas spušta ispod te razine?

...

Pekar, ljekar i apotekar

Ako izostavite kritički stav u proučavanju literature koja opisuje povijest medicine i liječenja lako se mogu potpuno krivo shvatiti postupci koji su činjeni i tadašnje stanje medicine. U arhivskim zapisima su kronološki zabilježeni datumi i događaji, te ličnosti koje su bile povezane s tim. Rijetko gdje se ističu opisi zbivanja, na koji način je nešto činjeno, kakve su bile okolnosti i posljedice.

...

Manifest kritike

Stvorilo se to da društvu svijest nije važna, jer ako se okrenete u tom smjeru nije vam zajamčena materijalna dobit što je glavni argument kada se pokuša adresirati neki problem. Najbolje je ne dirati u to i uzdrmati sustav koji je izgrađen u biti samo za stjecanje profita koji će služiti za još veći rast sustava. Da se sustav obrani nameće se konstantan sukob i borba između ega u kojoj je cilj ušutkati kritiku.

...