Bolni kukovi u odvjetničkom uredu

  Datum: 11.07.2016.
  Piše: Vjenceslav Svoboda


Odvjetnici pripadaju skupini ljudi koja često ima probleme sa bolovima u kukovima i mišićima oko njih. Zamislite situaciju u kojoj dolazite u odvjetnički ured radi pravnog savjeta. Pri ulasku pozdravljate: „Dobar dan. Da li je gospodin odvjetnik tu?“ Tajnica odgovara: „Nije. Znate ima problema sa boli u lijevom kuku.“ Nezgodna situacija. Pogotovo jer ste čekali posljednji dan za pisanje žalbe. Vjerojatno mislite, pa što je čovjek radio da se ozlijedio? Pa radio je.

Uredski posao je zahtjevan jer zahtjeva svakodnevno višesatno sjedenje. Mnogi misle da mišići ne rade dok je tijelo u sjedećem položaju, što nije točno. Dok sjedimo kukovi su savinuti u položaju fleksije. To mišiće ekstenzije, opružače, dovodi u nezgodan položaju. Pa najčešće izgube borbu protiv fleksora ili se samo jedna strana uspijeva odupirati tonjenju prema dolje. To je nepoštena borba koja je već unaprijed izgubljena. Zašto je nepoštena? Jednako kao da protivniku zavežete ruke, stjerate ga u kut, pa nemilosrdno mlatite i samo čekate trenutak kada će pasti. Ista stvar je i s kukovima. Prvo ste pet, šest, a možda i više godina sjedili i učili za diplomu, a onda će te konačno sjesti za svoj radni stol i raditi do mirovine. Kukovi u dominantnom savinutom položaju sigurno gube, osim ako se ne pobrinte za održavanje njihovog pokreta i funkcija.

Odvjetnici često prepoznaju naš terapeutski program i odluče se za vježbanje. Lako shvate logiku rada mišića i spremni su prihvatiti odgovornost za svoje tijelo. Već nakon prve serije vježbi njima je bolje. Njihovim kukovima, gladnim za pokretom, odgovaraju stimulansi kojih nije bilo godinama i bolovi brzo nestaju. No onda se desi neuobičajan preokret.

Potaknuti novim znanjem i napretkom radikalno se odluče krenuti prema naprijed. Počinju primjenjivati sve savjete iz svijeta rekreacije, fitnessa i sporta. Prošli tjedan nisu mogli normalno hodati, ali ovaj tjedan već trče, preskaču, plivaju i planinare. Zaboravljene utege koje su koristili u mladosti vade iz ormara i brišu prašinu. Iz garaže se izvlače čudnovate naprave za vježbanje. Kupuju se nove tenisice i sportska odjeća. Svaki dan vježbaju stotine sklekova, trbušnjaka i čučnjeva. Vode se uzrečicom: „od nule do heroja“, no na žalost na to sve njihovo tijelo i kukovi ne reagiraju najbolje.

Problem koji je nastajao godinama ili prije desetljećima neće se otkloniti preko noći. Tijelu treba postepeno pružiti stimulanse koji će otkloniti disfunkcije iz kukova, izjednačiti lijevu i desnu stranu i vratiti normalan opseg pokreta. Prvo treba otkloniti disfunkciju! Povišen kuk, rotirana zdjelica, koljena usmjerena u različiti smjerovima... To sve vide i znaju vaša žena, partner, kolege i krojač. Tek tada ima smisla jačati mišiće kukova sa različitim tehnikama vježbanja ili aktivnostima. U suprotnom će se dogoditi jačanje disfunkcionalnosti što će samo pogoršati stanje.

Za sve koji se bave uredskim poslom i imaju problema sa bolnim kukovima predlažem vježbe iz teksta 'Kukovi uspavani divovi' kao rehabilitacijski program, a u nastavku vam prilažem vježbe koje dodatno možete izvoditi u uredu, neovisno kojom profesijom se bavite. Sigurno mislite : ...“pa što će moji kolege pomisliti ako krenem mahati rukama i izvoditi čudne pokrete na radnom mjestu...“ Imate dva izbora; ili će vas boljeti kukovi ili će te se pobrinuti o sebi. Morate shvatiti da za svaki posao, pa tako i vaš, osim uma u svemu sudjeluje i tijelo. Pisanje tužbi, žalbi, ovrha, odlazak na sud, sudjelovanje u raspravama zahtjeva mišićno-koštanu funkcionalnost. Što je osoba funkcionalnija to bolje obavlja svoj posao, a za to je potrebno uložiti vrijeme i posvetiti ga sebi.

Kao dodatnu aktivnost hodajte. Da! Dobro staro hodanje. Umjereni hod će potaknuti uspavane mišiće zdjelice i kukova. Tokom hodanja držite stomak opušten. Povremeno izdvojite pet minuta i hodajte stopalima usmjerenim prema naprijed. Zatim ponovno dopustite tijelu da koristi automatski obrazac hoda. Kada budete mogli hodati 40-tak minuta bez bolova, to će značiti da ste spremni za naprednije aktivnosti.


Ostali sadržaj

Manifest kritike

Stvorilo se to da društvu svijest nije važna, jer ako se okrenete u tom smjeru nije vam zajamčena materijalna dobit što je glavni argument kada se pokuša adresirati neki problem. Najbolje je ne dirati u to i uzdrmati sustav koji je izgrađen u biti samo za stjecanje profita koji će služiti za još veći rast sustava. Da se sustav obrani nameće se konstantan sukob i borba između ega u kojoj je cilj ušutkati kritiku.

...

Rekreacijom protiv restrikcije

Fitness kao i sport u društvu nikad nije imao nikakve zdravstvene vrijednosti i neće je imati dok god se ne promijeni perspektiva većine onih koji ga predstavljaju. Sport se u društvu još uvijek koristi za manipulaciju 'kruha i igara' i u ovom momentu još nije potreban, ali biti će, dok se fitness bazira isključivo na seksualnosti, što je u ovoj situaciji palo u potpuno drugi plan, a i takav pristup se ni ne može proturiti pod zdravstvenu vrijednost.

...

Razumijevanje života

Bole vas leđa, koljena, ramena ili nešto drugo? Bili ste kod raznih liječnika, stručnjaka, terapeuta, obavili ste sve pretrage i prikupili sve nalaze ali još uvijek vam ništa ne pomaže. Rezultat vašeg trenutnog stanja je neshvaćanje osnovnih životnih procesa koje ste gurnuli ispod raznih socioloških uvjetovanja, a kao posljedica toga kod čovjeka razvijaju se bolesti i disfunkcionalna stanja.

...

Disanje – recept za zdravlje

Ukoliko disanje usporedimo s ostalim fiziološkim funkcijama na koje možemo voljno djelovati lako je zaključiti da je disanje najvažnija takva funkcija. Teško je točno reći koliko čovjek može izdržati bez hrane ili vode ali to vrijeme može se izražavati u danima i tjednima. Slično je i sa spavanjem ali vrijeme koje čovjek može izdržati bez sna je znatno kraće i najčešće su to sati i možda dani. Ali život bez kisika neće trajati duže od desetak minuta.

...

Stara, istrošena koljena

Osobe starije od 50 godina najčešće imaju problema s bolovima u koljenima zbog nepovoljnog položaja koljena koja su zaključana u vanjskoj rotaciji. To je lako prepoznati po položaju čašice koljena koja je usmjerena prema van, od sredine tijela, kao i stopala. To znači da su duboki fleksori kukova koji su i vanjski rotori koljena toliko napeti da koljena neprestano rotiraju prema van.

...