Blagajnica hoće ići na bolovanje!

  Datum: 10.04.2016.
  Piše: Vjenceslav Svoboda


Ovaj tekst posvećen je svim blagajnicama i djelatnicama maloprodajnih lanaca za koje nitko ne mari i ne obraća pažnju dok one drže prve linije između blagajni i redova polica sa artiklima. Unatoč tome što u našoj državi ljudi obožavaju odlaziti u šoping centre i mahnito kupovati potrepštine i nepotrepštine, glavni neprijatelji su im djelatnice koje tamo rade. Gospođe sa trajnim ondulacijama na glavi i mlade damice sa modernim sunčanim naočalama bjesomučno čekaju u redu za finalni obračun sa blagajnicom.

Traka neprestano radi, kartice se provlače, vrećice pucaju, a lova se troši. I taman kada se red malo smanji, kolegica sa mesoreznice viče: "Mirjana! Gospodinu treba narezati dvadeset dekagrama suhog vrata!“ Ali u tome svemu, vrijednu blagajnicu nitko ne pita : "Kako vaša leđa i vrat? Zašto vam se vrti u glavi i trnu vam prsti na rukama?“

Njoj je samo jedno u mislima: dočekati pauzu, popiti kavu i zapaliti cigaretu. Baš kao vojnici u rovovima koji koriste nikotin za opuštanje i kofein za dizanje morala. Umjesto da nešto kvalitetno pojede, rehidrira tijelo sa vodom i protegne noge, kuha se kava i pale cigarete na odjelu za prijem robe. Efekt koji se sa time postiže je kratkoročan, a dugoročno čini veliku štetu. Nikotin brže od heroina stiže u mozak i stvara kemijske reakcije koje smanjuju napetost i stvaraju osjećaj zadovoljstva. Uvlačenjem dima u pluća smanjuje se količina kisika koja dospjeva u krvotok, dok se štetne tvari talože i uništavaju plućno tkivo. Kofein je moćan stimulans koji remeti rad metabolizma, "nabrijava“ nervni sustav i djeluje kao diuretik, što samo povećava nedostatak vode u organizmu.

METABOLIZAM

Metabolizam je sposobnost tijela da stvara i iskorištava energiju. Kroz kemijske procese izmjenjuju se tvari u organizmu. Ti procesi omogućuju organizmu da raste, da se razmnožava, da održava svoju strukturu i reagira na okolinu. Što se brže kreću molekule brži je metabolizam. Što je brži metabolizam, ljudsko tijelo je zdravije.
Pred kraj pauze dolazi šefica i viče kako treba popuniti police, zaprimiti ambalažu i presložiti trgovinu po novom planogramu. Poslodavca zanima samo profit i nije ga briga što u trgovini ima manjak radne snage. On nije socijalno osjetljiv i ne mari za zdravlje svojih djelatnica. Nemoguće je iskoristiti slobodne dane ili otići na godišnji odmor. Što drugo preostaje blagajnici koju bole leđa, kojoj pucaju diskovi, trnu ruke i ima vrtoglavicu nego da ode k lječniku i zatraži bolovanje.

Kako promjeniti stvar?

Vjerovatno ste vidjeli reklamu za popularnu marku baterija u kojoj su prikazana dva plišana zeca. Jedan radi na obične baterije, a drugi radi na baterije koje se reklamiraju i imaju svojstva dužeg rada. Naravno, na komičan način uvijek pobjedi zec koji se pogoni na reklamirajuće baterije. Simpatični roza zec postao je simbol kvalitetne i dugotrajne energije.

I vi isto možete povećati svoju količinu energije! Ovo su tri najjednostavnija načina kako to ostvariti. Prvo, postepeno smanjite i prestanite pušiti. O štetnosti pušenja glupo je i govoriti. Da li ste primjetili da na kutiji piše: "pušenje ubija“? Drugo, smanjite unos kave i povećajte unos vode. Dvije šalice kave na dan su OK, sve ostalo je previše. Pod vodu se ne ubrajaju sokovi, čajevi, juhe itd. Da bi povećali stvaranje energije vaše tijelo mora biti optimalno hidrirano. Treće, povećajte fizičku aktivnost umjerenog intenziteta.

Znam da vas boli! Za bol u leđima koristite neke od vježbi sa naše web stranice, a samo za blagajnice specijalno su osmišljene tri vježbe koje se nalaze u nastavku. Uz te vježbe osjetiti će te svoje nedostatke, one će vam otvoriti oči da shvatite koliko ste disfunkcionalni. Kada ih savladate, rad na blagajni, kucanje računa, rasturanje paleta, nošenje i podizanje robe postat će vam lakše, a razina vaše energije će porasti.


Ostali sadržaj

Manifest kritike

Stvorilo se to da društvu svijest nije važna, jer ako se okrenete u tom smjeru nije vam zajamčena materijalna dobit što je glavni argument kada se pokuša adresirati neki problem. Najbolje je ne dirati u to i uzdrmati sustav koji je izgrađen u biti samo za stjecanje profita koji će služiti za još veći rast sustava. Da se sustav obrani nameće se konstantan sukob i borba između ega u kojoj je cilj ušutkati kritiku.

...

Rekreacijom protiv restrikcije

Fitness kao i sport u društvu nikad nije imao nikakve zdravstvene vrijednosti i neće je imati dok god se ne promijeni perspektiva većine onih koji ga predstavljaju. Sport se u društvu još uvijek koristi za manipulaciju 'kruha i igara' i u ovom momentu još nije potreban, ali biti će, dok se fitness bazira isključivo na seksualnosti, što je u ovoj situaciji palo u potpuno drugi plan, a i takav pristup se ni ne može proturiti pod zdravstvenu vrijednost.

...

Razumijevanje života

Bole vas leđa, koljena, ramena ili nešto drugo? Bili ste kod raznih liječnika, stručnjaka, terapeuta, obavili ste sve pretrage i prikupili sve nalaze ali još uvijek vam ništa ne pomaže. Rezultat vašeg trenutnog stanja je neshvaćanje osnovnih životnih procesa koje ste gurnuli ispod raznih socioloških uvjetovanja, a kao posljedica toga kod čovjeka razvijaju se bolesti i disfunkcionalna stanja.

...

Disanje – recept za zdravlje

Ukoliko disanje usporedimo s ostalim fiziološkim funkcijama na koje možemo voljno djelovati lako je zaključiti da je disanje najvažnija takva funkcija. Teško je točno reći koliko čovjek može izdržati bez hrane ili vode ali to vrijeme može se izražavati u danima i tjednima. Slično je i sa spavanjem ali vrijeme koje čovjek može izdržati bez sna je znatno kraće i najčešće su to sati i možda dani. Ali život bez kisika neće trajati duže od desetak minuta.

...

Stara, istrošena koljena

Osobe starije od 50 godina najčešće imaju problema s bolovima u koljenima zbog nepovoljnog položaja koljena koja su zaključana u vanjskoj rotaciji. To je lako prepoznati po položaju čašice koljena koja je usmjerena prema van, od sredine tijela, kao i stopala. To znači da su duboki fleksori kukova koji su i vanjski rotori koljena toliko napeti da koljena neprestano rotiraju prema van.

...