Kako su jedna kriva leđa postala putokaz u životu

  Datum: 09.01.2016.
  Piše: Višnja Gašparić Vojvodić


Skolioza je imala važnu ulogu u mom životu od djetinjstva pa sve do dan danas. Kao 12-godišnjakinji bila mi je djagnosticirana i od tada priča počinje, točnije u rano proljeće 1984. Sjećam se tog prvog posjeta ortopedu i njegovog pitanja upućenog mojoj mami: “Gospođo, gdje ste do sada bili sa vašom kćeri?!” Stupanj deformacije bio je tada preko 30 stupnjeva u lumbalnom i torakalnom djelu što se ubraja u srednje teške skolioze. Odmah sam dobila uputnicu za izradu korektivnog steznika kojeg sam kasnije nazivala “oklop”.

U tom ranom pubertetskom razdoblju jako teško mi je bilo prihvatiti činjenicu da ću non-stop morati nositi “oklop” i da ću redovito ići na terapije i vježbe. Bila sam prilično žalosna i zabrinuta jer je u razgovoru sa ortopedom bilo spomenuto kako će mi skolioza tijekom života stvarati poteškoće sa disanjem i u trudnoći. A bila je spomenuta i eventualna operacija ako se stanje nastavi pogoršavati.

Eto, to je bio početak priče…

Nastavak priče je da sam negdje oko 20. - 21. godine shvatila da bez redovitog vježbanja situacija sa mojim leđima neće biti dobra. Bolovi su bili izrazito jaki pogotovo između lopatica gdje je moja skolioza bila najizraženija. Kada ne bih vježbala bilo mi je nepodnošljivo sjediti i/ili stajati dulje vrijeme. I tada sam konačno našla oblik vježbanja koji mi je odgovarao i za što me nije trebalo tjerati da vježbam. Bio je to susret s jogom. Druženje sa jogom od tada do danas kontinuirano traje. To je bio prvi dobar smjer na kojeg su me moja kriva leđa uputila! I zahvalna sam im. Drugi smjer i putokaz koji je odredila skolioza bio je odabir moga zanimanja. Iako sam već završila srednju školu i bila u medicinskoj struci, još mi nije bilo sasvim jasno koje bi bilo moje pravo zanimanje. I onda mi se kroz nekoliko “slučajnih” (ništa nije slučajno!) susreta i priča konačno razbistrilo i posložilo – studij fizioterapije je ono što me zanima. Zanimalo me zašto i kako skolioza nastaje, zašto sam prolazila sve one terapije sa strujama, kako se još to stanje kralježnice može poboljšati… Godine 1999. diplomirala sam kao viši fizioterapeut.

Paralelno sa studijem, tekla je druga zanimljiva priča. Pored grube, opipljive tjelesne strukture čovjeka zanimala me i ona finija, oku nevidljiva struktura – ljudski energetski sustav. Krenula sam učiti shiatsu masažu i upoznavati se sa suptilnijom strukturom čovjeka koja ima neizmjeran utjecaj na zdravlje, uključujući i stanja kao što je skolioza. O tome bi se dao napisati cijeli roman, ali reći ću samo da sam uz shiatsu masažu moju kralježnicu i sebe samu počela osjećati potpunije, skladnije i integriranije. Pored shiatsu masaže educirala sam se i iz područja makrobiotičke prehrane. I jedno i drugo neizmjerno mi je puno pomoglo da popravim stanje sa skoliozom i riješim neke svoje emocionalne i energetske probleme koji su kod osoba sa skoliozom, vjerujem, duboko potisnuti i zakopani.

Ima još niz detalja u cijeloj ovoj priči, ali priča bi tada potrajala. Zanimljivo je da sam se dugo opirala činjenici da moram živjeti sa skoliozom, ali kad sam je jednom prihvatila, uvidjela sam i sve dobrobiti koje su iz toga proizašle.

Danas, zajedno sa svojim partnerom vodim udrugu – Centar Spinal. Instruktorica sam joge koju već 9. godinu vodim u Travnom. Vodim vježbe i na još dvije lokacije u Zagrebu. Uz konstantan rad na sebi, cilj mi je doprijeti do što više osoba kojima moje iskustvo može pomoći u olakšanju tegoba sa kralježnicom. U vezi toga prvenstveno mislim na vježbe kao što su joga i posturalna terapija. Masaža i prehrana imaju također značajnu ulogu u poboljšanju našeg stanja sa kralježnicom, iskustvo mi je to definitivno potvrdilo.

Savjet 1.

Konvencionalna medicina je ta koja baca sumnju na efektivnost vježbi i upućuje na nošenje ortoze (ortopedsko pomagalo za korekciju kralježnice) i operaciju kao dvije glavne solucije. Unatoč tome što su neka istraživanja još davnih godina dokazala efikasnost vježbi i dalje se daje prednost metodama koje su invazivne, skupe i nose više rizika od rizika progresije skolioze. U mom slučaju, sa srednjim stupnjem skolioze (34° torakalno i 32° lumbalno) mogu potvrditi da mi je vježbanje znatno pomoglo. Ako ništa drugo, sigurno su jeftinije i nose manji rizik od operacije. I nema garancije prije nego ih probate!

Savjet 2.

Ono što je u mom slučaju djelovalo najefikasnije to su joga i pilates. I još jedna, meni poznata metoda je tzv. Egoscue metoda kojom se putem pažljivo odabranih vježbi posturalne promjene vraćaju u balans. Metoda polazi od pretpostavke da naši mišići koji imaju sposobnost kontrakcije, istezanja i rotacije – mogu svojim mišićnim disbalansom povlačiti kosti i time uzrokovati pomak u području zdjelice, kralježnice, lopatica te uzrokovati iskrivljenost kao što je slučaj kod skolioze. Kada se disbalansu pristupi sa specifičnim posturalnim vježbama, iskrivljena kralježnica postepeno se vraća u normalu.

Savjet 3.

Za koje je kosti logičnije da stoje uspravno? Za čvrste i zdrave kosti ili za tanke i slabe kosti? Prema mnogim medicinskim istraživanjima, skolioza je povezana sa smanjenom gustoćom kostiju i sa većinom poremećaja vezivnog tkiva. Skolioza je jedna od značajki rahitisa, stanja kod kojeg su kosti omekšane i dekalcificirane. Znamo da na gustoću kostiju utječu brojni faktori kao što su npr.: genetika, razina estrogena, prehrana, a pogotovo količina fizičke aktivnosti i deficit nutrijenata. Postoje neki vrlo logični odgovori na to što je moguće da bude faktor uzroka skolioze. Mnogi nutritivni disbalansi kao što su deficit magnezija, vitamina B6, bakra, cinka, vitamina C i D – mogu biti faktor koji se povezuje sa skoliozom.

Savjet 4.

Shiatsu, Rolfing, Bowen, reflekso-terapija, klasična masaža, thai masaža, Yumeiho… Što god da odaberete od tehnika nabrojanih u podnaslovu bit će od velike pomoći svakome, a pogotovo osobi sa skoliozom. U kombinaciji sa redovitim vježbanjem, masaža je nešto uz što ćete puno prije osvijestiti svoje držanje i time poboljšati tjelesnu posturu i dobiti više motivacije za napredak. Za mene je iskustvo masaže bilo kao pravi katapult. Promjene koje su se dešavale bile su očigledne. Shiatsu masaža bila mi je od velike pomoći.

Savjet 5.

Od svoje 13. godine do danas, posjetila sam puno kiropraktičara. Uglavnom nakon kraćeg ili duljeg razdoblja – stanje kralježnice imalo je tendenciju da se vrati na staro. Ako postoji mišićni disbalans, postojat će i koštana disfunkcija. U slučaju mišićnog disbalansa u zdjelici, putem lančane reakcije jedna strana zdjelice će se podići, druga spustiti, kralježnica će se početi zakretati, ramena pomicati naprijed, a vrat i glava također… Kiropraktičar smatra da će se pomoću manipulacije kralježnice okolno tkivo i mišići opustiti, da će živčani impulsi teći kako treba, rezultirajući korekcijom deformacije i odsustvom boli.

Savjet 6.

Zamijenite destruktivna i ograničavajuća vjerovanja pozitivnim afirmacijama! Najjeftinija i uvijek dostupna metoda! Maštom i vizualizacijom stvaramo pozitivnu sliku o sebi i svojoj kralježnici. Treba pogledati neke anatomske atlase i slike kako bi vidio ispravan položaj kralježnice i tu sliku “smjestiti” unutar sebe. Kralježnica svojom strukturom služi kao potporanj tijelu, te je možemo gledati i kao potporanj životu. Ako u sebi imamo ugrađen stav da nas npr. život ne podržava, da nemamo hrabrosti živjeti prema svojim načelima, ako živimo stalno u strahu i bojimo se napustiti stare ideje i pokušati nešto novo – nije čudo da smo se pod pritiskom tih misli doslovce iskrivili.

Ostali sadržaj

Kapitalizacija pokreta

Fitnes otima čovjeku ideju o tjelovježbi, zatvara ga u ograničeni prostor i nameće svoja mehanicistička pravila. Svi smjerovi fitnesa imaju istu zajedničku svrhu, a ona je seksualnost. Točnije osnovna svrha fitnesa je postizanje veće seksualne vrijednosti na tržištu pronalaženja partnera. Zbog toga se u fitnesu sve vrti oko tjelesne estetike definirane omjerom postotka tjelesnih masnoća i mišićne mase.

...

Mama, traumatiziraj me nježno

Što su to uopće misli? Svakako proizvod ljudskog mozga. One nastaju u glavi. Tamo mogu ostati, ali čovjek svoje misli može izraziti putem riječi. Izgovaranje riječi nazivamo govorom koji postižemo auditivnim putem. Mehanički govor nastaje kada zrak koji izlazi iz pluća pređe preko glasnica. Tako one zavibriraju. Na taj način stvara se zvučni val koji se nakon toga oblikuje u šupljinama ždrijela, nosa i usta.

...

Bolest kao zarada

Povjerenje u liječnike postepeno se izgrađivalo tezama na koje se ne smiju postavljati antiteze. Prva i temeljna teza je – mi znamo više o vašem tijelu od vas. Liječnici vam kažu mi smo ljudi od znanosti i mi znamo, a vi ne znate. Mi ćemo vam reći kako ćete se ponašati, što ćete raditi i što je najbolje za vas. Samostalno donošenje odluka čini vas čovjekom jer imate prirodnu sposobnost i opremu za to. Zašto netko ima potrebu da vas spušta ispod te razine?

...

Pekar, ljekar i apotekar

Ako izostavite kritički stav u proučavanju literature koja opisuje povijest medicine i liječenja lako se mogu potpuno krivo shvatiti postupci koji su činjeni i tadašnje stanje medicine. U arhivskim zapisima su kronološki zabilježeni datumi i događaji, te ličnosti koje su bile povezane s tim. Rijetko gdje se ističu opisi zbivanja, na koji način je nešto činjeno, kakve su bile okolnosti i posljedice.

...

Manifest kritike

Stvorilo se to da društvu svijest nije važna, jer ako se okrenete u tom smjeru nije vam zajamčena materijalna dobit što je glavni argument kada se pokuša adresirati neki problem. Najbolje je ne dirati u to i uzdrmati sustav koji je izgrađen u biti samo za stjecanje profita koji će služiti za još veći rast sustava. Da se sustav obrani nameće se konstantan sukob i borba između ega u kojoj je cilj ušutkati kritiku.

...