Kako su jedna kriva leđa postala putokaz u životu

  Datum: 09.01.2016.
  Piše: Višnja Gašparić Vojvodić


Skolioza je imala važnu ulogu u mom životu od djetinjstva pa sve do dan danas. Kao 12-godišnjakinji bila mi je djagnosticirana i od tada priča počinje, točnije u rano proljeće 1984. Sjećam se tog prvog posjeta ortopedu i njegovog pitanja upućenog mojoj mami: “Gospođo, gdje ste do sada bili sa vašom kćeri?!” Stupanj deformacije bio je tada preko 30 stupnjeva u lumbalnom i torakalnom djelu što se ubraja u srednje teške skolioze. Odmah sam dobila uputnicu za izradu korektivnog steznika kojeg sam kasnije nazivala “oklop”.

U tom ranom pubertetskom razdoblju jako teško mi je bilo prihvatiti činjenicu da ću non-stop morati nositi “oklop” i da ću redovito ići na terapije i vježbe. Bila sam prilično žalosna i zabrinuta jer je u razgovoru sa ortopedom bilo spomenuto kako će mi skolioza tijekom života stvarati poteškoće sa disanjem i u trudnoći. A bila je spomenuta i eventualna operacija ako se stanje nastavi pogoršavati.

Eto, to je bio početak priče…

Nastavak priče je da sam negdje oko 20. - 21. godine shvatila da bez redovitog vježbanja situacija sa mojim leđima neće biti dobra. Bolovi su bili izrazito jaki pogotovo između lopatica gdje je moja skolioza bila najizraženija. Kada ne bih vježbala bilo mi je nepodnošljivo sjediti i/ili stajati dulje vrijeme. I tada sam konačno našla oblik vježbanja koji mi je odgovarao i za što me nije trebalo tjerati da vježbam. Bio je to susret s jogom. Druženje sa jogom od tada do danas kontinuirano traje. To je bio prvi dobar smjer na kojeg su me moja kriva leđa uputila! I zahvalna sam im. Drugi smjer i putokaz koji je odredila skolioza bio je odabir moga zanimanja. Iako sam već završila srednju školu i bila u medicinskoj struci, još mi nije bilo sasvim jasno koje bi bilo moje pravo zanimanje. I onda mi se kroz nekoliko “slučajnih” (ništa nije slučajno!) susreta i priča konačno razbistrilo i posložilo – studij fizioterapije je ono što me zanima. Zanimalo me zašto i kako skolioza nastaje, zašto sam prolazila sve one terapije sa strujama, kako se još to stanje kralježnice može poboljšati… Godine 1999. diplomirala sam kao viši fizioterapeut.

Paralelno sa studijem, tekla je druga zanimljiva priča. Pored grube, opipljive tjelesne strukture čovjeka zanimala me i ona finija, oku nevidljiva struktura – ljudski energetski sustav. Krenula sam učiti shiatsu masažu i upoznavati se sa suptilnijom strukturom čovjeka koja ima neizmjeran utjecaj na zdravlje, uključujući i stanja kao što je skolioza. O tome bi se dao napisati cijeli roman, ali reći ću samo da sam uz shiatsu masažu moju kralježnicu i sebe samu počela osjećati potpunije, skladnije i integriranije. Pored shiatsu masaže educirala sam se i iz područja makrobiotičke prehrane. I jedno i drugo neizmjerno mi je puno pomoglo da popravim stanje sa skoliozom i riješim neke svoje emocionalne i energetske probleme koji su kod osoba sa skoliozom, vjerujem, duboko potisnuti i zakopani.

Ima još niz detalja u cijeloj ovoj priči, ali priča bi tada potrajala. Zanimljivo je da sam se dugo opirala činjenici da moram živjeti sa skoliozom, ali kad sam je jednom prihvatila, uvidjela sam i sve dobrobiti koje su iz toga proizašle.

Danas, zajedno sa svojim partnerom vodim udrugu – Centar Spinal. Instruktorica sam joge koju već 9. godinu vodim u Travnom. Vodim vježbe i na još dvije lokacije u Zagrebu. Uz konstantan rad na sebi, cilj mi je doprijeti do što više osoba kojima moje iskustvo može pomoći u olakšanju tegoba sa kralježnicom. U vezi toga prvenstveno mislim na vježbe kao što su joga i posturalna terapija. Masaža i prehrana imaju također značajnu ulogu u poboljšanju našeg stanja sa kralježnicom, iskustvo mi je to definitivno potvrdilo.

Savjet 1.

Konvencionalna medicina je ta koja baca sumnju na efektivnost vježbi i upućuje na nošenje ortoze (ortopedsko pomagalo za korekciju kralježnice) i operaciju kao dvije glavne solucije. Unatoč tome što su neka istraživanja još davnih godina dokazala efikasnost vježbi i dalje se daje prednost metodama koje su invazivne, skupe i nose više rizika od rizika progresije skolioze. U mom slučaju, sa srednjim stupnjem skolioze (34° torakalno i 32° lumbalno) mogu potvrditi da mi je vježbanje znatno pomoglo. Ako ništa drugo, sigurno su jeftinije i nose manji rizik od operacije. I nema garancije prije nego ih probate!

Savjet 2.

Ono što je u mom slučaju djelovalo najefikasnije to su joga i pilates. I još jedna, meni poznata metoda je tzv. Egoscue metoda kojom se putem pažljivo odabranih vježbi posturalne promjene vraćaju u balans. Metoda polazi od pretpostavke da naši mišići koji imaju sposobnost kontrakcije, istezanja i rotacije – mogu svojim mišićnim disbalansom povlačiti kosti i time uzrokovati pomak u području zdjelice, kralježnice, lopatica te uzrokovati iskrivljenost kao što je slučaj kod skolioze. Kada se disbalansu pristupi sa specifičnim posturalnim vježbama, iskrivljena kralježnica postepeno se vraća u normalu.

Savjet 3.

Za koje je kosti logičnije da stoje uspravno? Za čvrste i zdrave kosti ili za tanke i slabe kosti? Prema mnogim medicinskim istraživanjima, skolioza je povezana sa smanjenom gustoćom kostiju i sa većinom poremećaja vezivnog tkiva. Skolioza je jedna od značajki rahitisa, stanja kod kojeg su kosti omekšane i dekalcificirane. Znamo da na gustoću kostiju utječu brojni faktori kao što su npr.: genetika, razina estrogena, prehrana, a pogotovo količina fizičke aktivnosti i deficit nutrijenata. Postoje neki vrlo logični odgovori na to što je moguće da bude faktor uzroka skolioze. Mnogi nutritivni disbalansi kao što su deficit magnezija, vitamina B6, bakra, cinka, vitamina C i D – mogu biti faktor koji se povezuje sa skoliozom.

Savjet 4.

Shiatsu, Rolfing, Bowen, reflekso-terapija, klasična masaža, thai masaža, Yumeiho… Što god da odaberete od tehnika nabrojanih u podnaslovu bit će od velike pomoći svakome, a pogotovo osobi sa skoliozom. U kombinaciji sa redovitim vježbanjem, masaža je nešto uz što ćete puno prije osvijestiti svoje držanje i time poboljšati tjelesnu posturu i dobiti više motivacije za napredak. Za mene je iskustvo masaže bilo kao pravi katapult. Promjene koje su se dešavale bile su očigledne. Shiatsu masaža bila mi je od velike pomoći.

Savjet 5.

Od svoje 13. godine do danas, posjetila sam puno kiropraktičara. Uglavnom nakon kraćeg ili duljeg razdoblja – stanje kralježnice imalo je tendenciju da se vrati na staro. Ako postoji mišićni disbalans, postojat će i koštana disfunkcija. U slučaju mišićnog disbalansa u zdjelici, putem lančane reakcije jedna strana zdjelice će se podići, druga spustiti, kralježnica će se početi zakretati, ramena pomicati naprijed, a vrat i glava također… Kiropraktičar smatra da će se pomoću manipulacije kralježnice okolno tkivo i mišići opustiti, da će živčani impulsi teći kako treba, rezultirajući korekcijom deformacije i odsustvom boli.

Savjet 6.

Zamijenite destruktivna i ograničavajuća vjerovanja pozitivnim afirmacijama! Najjeftinija i uvijek dostupna metoda! Maštom i vizualizacijom stvaramo pozitivnu sliku o sebi i svojoj kralježnici. Treba pogledati neke anatomske atlase i slike kako bi vidio ispravan položaj kralježnice i tu sliku “smjestiti” unutar sebe. Kralježnica svojom strukturom služi kao potporanj tijelu, te je možemo gledati i kao potporanj životu. Ako u sebi imamo ugrađen stav da nas npr. život ne podržava, da nemamo hrabrosti živjeti prema svojim načelima, ako živimo stalno u strahu i bojimo se napustiti stare ideje i pokušati nešto novo – nije čudo da smo se pod pritiskom tih misli doslovce iskrivili.

Ostali sadržaj

Manifest kritike

Stvorilo se to da društvu svijest nije važna, jer ako se okrenete u tom smjeru nije vam zajamčena materijalna dobit što je glavni argument kada se pokuša adresirati neki problem. Najbolje je ne dirati u to i uzdrmati sustav koji je izgrađen u biti samo za stjecanje profita koji će služiti za još veći rast sustava. Da se sustav obrani nameće se konstantan sukob i borba između ega u kojoj je cilj ušutkati kritiku.

...

Rekreacijom protiv restrikcije

Fitness kao i sport u društvu nikad nije imao nikakve zdravstvene vrijednosti i neće je imati dok god se ne promijeni perspektiva većine onih koji ga predstavljaju. Sport se u društvu još uvijek koristi za manipulaciju 'kruha i igara' i u ovom momentu još nije potreban, ali biti će, dok se fitness bazira isključivo na seksualnosti, što je u ovoj situaciji palo u potpuno drugi plan, a i takav pristup se ni ne može proturiti pod zdravstvenu vrijednost.

...

Razumijevanje života

Bole vas leđa, koljena, ramena ili nešto drugo? Bili ste kod raznih liječnika, stručnjaka, terapeuta, obavili ste sve pretrage i prikupili sve nalaze ali još uvijek vam ništa ne pomaže. Rezultat vašeg trenutnog stanja je neshvaćanje osnovnih životnih procesa koje ste gurnuli ispod raznih socioloških uvjetovanja, a kao posljedica toga kod čovjeka razvijaju se bolesti i disfunkcionalna stanja.

...

Disanje – recept za zdravlje

Ukoliko disanje usporedimo s ostalim fiziološkim funkcijama na koje možemo voljno djelovati lako je zaključiti da je disanje najvažnija takva funkcija. Teško je točno reći koliko čovjek može izdržati bez hrane ili vode ali to vrijeme može se izražavati u danima i tjednima. Slično je i sa spavanjem ali vrijeme koje čovjek može izdržati bez sna je znatno kraće i najčešće su to sati i možda dani. Ali život bez kisika neće trajati duže od desetak minuta.

...

Stara, istrošena koljena

Osobe starije od 50 godina najčešće imaju problema s bolovima u koljenima zbog nepovoljnog položaja koljena koja su zaključana u vanjskoj rotaciji. To je lako prepoznati po položaju čašice koljena koja je usmjerena prema van, od sredine tijela, kao i stopala. To znači da su duboki fleksori kukova koji su i vanjski rotori koljena toliko napeti da koljena neprestano rotiraju prema van.

...