Skolioza - mišićna neravnoteža

  Datum: 09.12.2015.
  Piše: Vjenceslav Svoboda


Skoli... Šta? I vi ste se možda zapitali kad vam je lječnik rekao da vi ili vaše dijete ima skoliozu. 'Imati' skoliozu nije baš najsretnija stvar, bolje bi bilo imati dobre ocjene u školi ili predispoziciju za neku tjelesnu aktivnost, ali treba razumjeti i prihvatiti činjenice. A činjenica je da je skolioza jedna od medicinskih etiketa koja obilježava iskrivljenje kralježnice koje je vidljivo sa prednje ili stražnje strane tijela. Naša kralježnica promatrana sa prednje tj. stražnje strane treba biti potpuno ravna i okomita spram poda. Ukoliko se kralježnica iskrivljuje na stranu to predstavlja skoliozu. Ali kako je to moguće? Vrlo jednostavno!

Naša kralježnica je građena od 33 kralješka. Između kralježaka nalaze se diskovi. Diskovi služe za amortizaciju i bolju pokretljivost kralježnice. Kralježnicu vizualno možemo zamisliti kao jednu kost koja se može savijati naprijed – nazad, lijevo – desno ili rotirati. Temelji kralježnice nalaze se u zdjelici. Križna kost spaja se sa zdjeličnim kostima, a zdjelične kosti nose kukovi. Sve to drže, određuju položaj i pokreću mišići! Ukoliko mišići na lijevoj strani ne funkcioniraju jednako kao mišići na desnoj strani javlja se disbalans i dominantniji mišići odvlače kralježnicu u jednu stranu. Zato se može reći da je skolioza mišićna neravnoteža.

U medicini skolioze se pod-etiketiraju u funkcionalne, strukturalne, idiopatske, kongenitalne ali se najčešće zanemaruju dok ne počnu predstavljati kozmetički problem ili izazivati ozbiljnije zdravstvene probleme. A zatim se predlažu drastične mjere kao nošenje steznika ili ugradnja metalnih šipki. Jednostavniji način bi bio izjednačiti rad mišića na lijevoj i desnoj strani tijela. Ta mjera i nije baš popularna jer zahtjeva prihvaćanje odgovornosti, odvajanje vremena, fokusiranost i rad na sebi. Ako se odlučite na taj način u nastavku teksta objasnit ću vam kako skolioza nastaje, a na kraju magazina pronaći će te šest jednostavnih vježbi koje možete izvoditi samostalno u svom domu uz pomoću kojih će te krenuti na put vraćanja tijela u mišićno-koštanu ravnotežu. Put će možda trajati dugo, ali nagrade neće izostati. Prvo će se bol smanjiti, zatim će ograničenja nestati, a um će postati mirniju.

Kako dolazi do iskrivljenja kralježnice

Skoliozu ne možete pokupiti na ulici ili čekajući u redu na šalteru. Također, sa skoliozom se nitko ne rađa, niti je ona genetski uvjetovana. Predispozicije za razvoj skolioze počinju još u ranoj dobi razvoja. Pravilan razvoj djeteta tijekom prvih godina života važan je čimbenik za daljnji razvoj sustava za pokretanje. Prirodni put razvoja ima svoj slijed koji nije potrebno požurivati. Nepotrebno uplitanje u spontani razvoj djeteta ometa normalan razvoj mišićno-koštanog sustava. Faze ležanja na leđima, na stomaku, okretanje, sjedenje, puzanje, podizanje, uspravljanje i na kraju hodanje nije potrebno ubrzavati i preskakati, jer su to procesi koji razvijaju naš živčani, mišićno-koštani sustav, funkcije, kralježnicu i cijelo naše tijelo.

Faza 1.

Nestrpljivi roditelji često se upliću u razvoj djeteta. Time preskaču razvojne faze, a to stvara predispozicije za razvoj mišićno-koštanih disfunkcija uključujući i skoliozu. Roditelji vole djeci oblačiti cipelice, jer na taj način stopala postaju stabilnija. Cipelice služe kao platforma uz pomoću koje je lakše hodati i održavati se uspravno. Još veća greška je korištenje hodalica. Nametanje uspravnog položaja uskraćuje razvoj i potiče disfunkcionalnost. Dijete će se samostalno ustati onda kad u ležećem položaju razvije i razjača mišiće koji su potrebni za držanje tijela vertikalno.

Roditelji najčešće misle da ukoliko dijete brže prohoda biti će naprednije i razvijenije. Upravo suprotno; remeti se prirodan razvoj sustava za pokretanje i postavljaju temelji za razvijanje kompenzacija i disfunkcija.

Faza 2.

Danas su tinejdžeri sve veći i veći, te brže odrastaju. Ali pošto je njihov sustav za pokretanje disfunkcionalan veće su mogućnosti da dođe do iskrivljenja kralježnice. Pošto nisu dovoljno puzali, skakutali ili trčali dok su bili mlađi njihova fizička starost nije jednaka njihovoj razvojnoj starosti. Još uvijek bez razvijenih funkcija brzo izrastaju i dobivaju na težini dok je njihov mišićno-koštani sustav nestabilan i slab. Nisu spremni ući u tinejdžersko doba. Sve se to može primjetiti kroz lošu ravnotežu, sklonost ozljedama, slabo pokretljivim zglobovima, neizdržljivosti, manjkom energije... Kao rezultat – nesreće se dešavaju!

Nesretna skolioza sve je više u porastu. Kod mnogo tinejdžera kralježnica ne može izdržati prevelikom pritisku i ostati ravna. Pošto njihov disfunkcionalan sustav za pokretanje nije simetričan, jači mišići na desnoj ili lijevoj strani povlače kralježnicu u svom smijeru.

Kod djevojčica se češće javlja skolioza nego kod dječaka, premda danas sve više dječaka ima problem sa skoliozom. Postoje dva razloga zašto je to tako. Prvo, dječaci su tradicionalno živahniji od djevojčica. Skloniju su izazivanju problema odraslima, ali se i podrazumjeva da će preuzimati fizički rad koji će razviti snagu u gornjem dijelu tijela. Male stvari čine velike razlike! Kao pomaganje pri nošenju vrećica iz trgovine, mahanje štapovima ili penjanje po drveću. Sve to razvija njihove mišiće koji imaju veću sposobnost za održavanje uspravne kralježnice.

Drugi razlog je taj što dečki još uvijek ostaju dosta aktivni u tinejdžerskoj dobi. Kada djevojčice uđu u pubertet grublju igru sa svojim prijateljima mijenjaju za pasivnije aktivnosti. Više nisu zainteresirane za preskakanje gume i preko noći pretvaraju se u 'dame'. Novi životni stil neće pružiti tijelu dovoljno stimulansa za održavanje mišićno-koštanog sustava funkcionalnim. Tu vijedi pravilo 'koristi ili izgubi'. Nekorišteni mišići gube snagu i funkciju, a sa time i sposobnost da održe uspravnu kralježnicu.

No isto vrijedi ako stvar krene u drugom smijeru. Naglo pojačavanje tijelesnih aktivnosti kroz preozbiljno shvaćanje sporta, stvaranje profesionalaca u tenisu, plesu, itd. preopterećuje već nestabilan sustav za pokretanje i jaču stranu čini još dominantnijom. Jedna strana nadvlada drugu, a scenarij je već poznat – skolioza. U svim ozbiljnim trening rutinama obije strane se moraju tretirati jednako, te pružati obostran rad, bez forsiranja.

No, na kraju što je tu je. Ne treba tražiti krivca i dodatno objašnjenje. Skupljanjem činjenica ništa se ne postiže. Zbog toga je važno sa pozitivnim stavom krenuti u akciju.

Vraćanje funkcija i ravnoteže

Objašnjenje je uvijek isto: mišići pokreću i drže kosti. Odnosno, kosti rade ono što im mišići kažu. Na mišiće se dijeluje kroz pokret i tjelesni položaj. Tako budimo izgubljene funkcije, aktiviramo, opuštamo ili jačamo mišiće. Poenta je dovesti osnovne noseće zglobove u neutralan anatomski položaj i izjednačiti rad lijeve i desne strane. Kada se to počene događati negativni simptomi izazvani iskrivljenom kralježnicom polako nestaju i loše dane polako mijenjaju bolji. Valja napomenuti da to nije brzi oporavak koji ne zahtjeva angažiranost i posvećenost. Problemi nisu nastali preko noći, niti će tako nestati.

Kralježnicu možda nećete nikada ispraviti do kraja, ali naučit ćete kako slušati svoje tijelo i postati sam svoj majstor. Osobe koje imaju izraženiju iskrivljenost morati će uložiti više vremena i izvoditi 3-4 vježbe više. Pozitivan stav u vraćanju ravnoteže izrazito je važan. Negativne misli najčešće su motivirane strahom. Strah smanjuje tijelesnu aktivnost i mišiće stavlja u grč! Bez pozitivnog stava promijene nisu moguće.

Ako uistinu želite ispraviti kralježnicu, morate shvatiti da će te to i osjetiti. Na početku nove funkcije i položaj izazivati će neugodu. Javiti će se nova bol na mjestima za koje niste to očekivali. Možda će vas početi boljeti desni kuk ili lijevo rame. No to su samo prolazni procesi koji ukazuju na repozicioniranje nosećih zglobova, zdjelica i ramena se poravnavaju, nestaju rotacije iz kukova, kralježnice itd. Ti simptomi bit će prolazni i s vremenom ćete ih naučiti čitati i služit će vam kao putokazi na putu za ravnotežu.

Zapamtite! Naš sustav za pokretanje funkcionira kao cijelina i tako ga treba tretirati. Vježbe prikazane u videu pomoći će vam da smanjite bol i započnete izdjednačavati mišiće na lijevoj i desnoj strani tijela, što će postepeno kralježnicu dovesti u neutralniji položaj.


Ostali sadržaj

Kapitalizacija pokreta

Fitnes otima čovjeku ideju o tjelovježbi, zatvara ga u ograničeni prostor i nameće svoja mehanicistička pravila. Svi smjerovi fitnesa imaju istu zajedničku svrhu, a ona je seksualnost. Točnije osnovna svrha fitnesa je postizanje veće seksualne vrijednosti na tržištu pronalaženja partnera. Zbog toga se u fitnesu sve vrti oko tjelesne estetike definirane omjerom postotka tjelesnih masnoća i mišićne mase.

...

Mama, traumatiziraj me nježno

Što su to uopće misli? Svakako proizvod ljudskog mozga. One nastaju u glavi. Tamo mogu ostati, ali čovjek svoje misli može izraziti putem riječi. Izgovaranje riječi nazivamo govorom koji postižemo auditivnim putem. Mehanički govor nastaje kada zrak koji izlazi iz pluća pređe preko glasnica. Tako one zavibriraju. Na taj način stvara se zvučni val koji se nakon toga oblikuje u šupljinama ždrijela, nosa i usta.

...

Bolest kao zarada

Povjerenje u liječnike postepeno se izgrađivalo tezama na koje se ne smiju postavljati antiteze. Prva i temeljna teza je – mi znamo više o vašem tijelu od vas. Liječnici vam kažu mi smo ljudi od znanosti i mi znamo, a vi ne znate. Mi ćemo vam reći kako ćete se ponašati, što ćete raditi i što je najbolje za vas. Samostalno donošenje odluka čini vas čovjekom jer imate prirodnu sposobnost i opremu za to. Zašto netko ima potrebu da vas spušta ispod te razine?

...

Pekar, ljekar i apotekar

Ako izostavite kritički stav u proučavanju literature koja opisuje povijest medicine i liječenja lako se mogu potpuno krivo shvatiti postupci koji su činjeni i tadašnje stanje medicine. U arhivskim zapisima su kronološki zabilježeni datumi i događaji, te ličnosti koje su bile povezane s tim. Rijetko gdje se ističu opisi zbivanja, na koji način je nešto činjeno, kakve su bile okolnosti i posljedice.

...

Manifest kritike

Stvorilo se to da društvu svijest nije važna, jer ako se okrenete u tom smjeru nije vam zajamčena materijalna dobit što je glavni argument kada se pokuša adresirati neki problem. Najbolje je ne dirati u to i uzdrmati sustav koji je izgrađen u biti samo za stjecanje profita koji će služiti za još veći rast sustava. Da se sustav obrani nameće se konstantan sukob i borba između ega u kojoj je cilj ušutkati kritiku.

...