Život na visokim petama

  Datum: 21.07.2015.
  Piše: Vjenceslav Svoboda


Kad Vicky Beckham i Sarah Jessica Parker šeću u cipelama s visokim, popularnim štiklama od 10 i više centimetara, čini se da je to nešto sasvim jednostavno i prirodno. Muški i ženski pogledi jednakim intenzitetom bježe na cipele i one su jedan od čestih fetiša koji se pojavljuju u maštarijama. Sramežljive dame odjednom se pretvaraju u zavodnice jer ima nešto neodoljivo u ženskoj nozi na povišenom. Mijenjaju se strukture i izgled, list se izdužuje, noga izgleda vretenasto, stražnjica se izbacuje van a bokovi guraju prema naprijed. No što se to uistinu događa kad obujemo cipele sa visokom petom?

Nije novost da visoke pete nisu zdrava obuća. One su često uzrok padova sa posljedicama uganuća, iščašenja i lomova kostiju, a višegodišnje svakodnevno nošenje može imati ozbiljne posljedice za zdravlje. Nema sumnje da žene, u ime mode i pomodarstva, zbog visokih štikli ugrožavaju svoje zdravlje. Kad trebaju birati između modernih štikli te zdravih i lijepih nogu, mnoge će žene odabrati štikle. Kada se okrenete za ženom koja hoda u cipelama sa izrazito visokim petama, primjećujete li da je njen hod „težak“, nikako „graciozan“, kakvim ga modni gurui žele prikazati.

Nošenje štikli tijekom večeri za izlazak nije štetno, no ako ih nosite i tijekom dana povećavate opterećenje, posebice ako su vam štikle redovna radna obuća u kojoj provodite i više od osam sati na poslu. Imajte na umu da i dok sjedite za radnim stolom stopalo je pod opterećenjem i u neprirodnom položaju, ukalupnjeno u preusku i neudobnu obuću.

Svakodnevno nošenje cipela s petom višom od 5 cm, bez obzira na njen oblik, fiziološki ne odgovara tijelu, posebno ako gledamo biomehaniku našeg hoda. Povišenjem pete skočni zglob i koljeno zaključavaju se u fleksiji, odnosno savinuti položaj. S vremenom to skraćuje mišiće zadnje lože i listova, a može doći i do skraćivanja Ahilove tetive i oštećenja samih mišića. Tjelesna težina prebaciju se na metatarzalne kosti stopala, što utječe na rad živaca i povezano je sa razvojem Mortonove bolesti (nagla, neočekivana i oštra bol u prednjem dijelu stopala).

Tijelo uvijek gledamo u cjelini i svi noseći zglobovi međusobno su ovisni i povezani. Redovno nošenje visokih štikli mjenja položaj i mehaniku svih nosećih zglobova; stopala, koljena, kukova i ramena. Time se mijenja neutralan položaj zdjelice i kralježnica gubi prirodne lukove. Blago slovo „S“ postaje izražajniji „S“ ili se lukovi u potpunosti gube, pa kralježnica iz blagog „S“ izravnava se u slovo „I“. Jedan od najčešćih poremećaja koji također nastaje tijekom godina je vidljiv i na prvi pogled – dolazi do oštećenja i deformacije nožnog palca i stvaranje koštanih izraslina, tako zvanih čukljeva koji nastaju od nošenja neudobne i preuske obuće.

Kakvu, onda, obuću nosti? U pravilu što manje nosite obuću, to bolje za noge i tijelo. Podsjetimo se: dvostruki zlatni pobjednik na olimpijskim igrama bi je Abebe Bikila, etiopski maratonac koji je trčao bos. Dokle dok god su vaša stopla funkcionalna i usmjerena prema naprijed povremenom nošenje visokih potpetica nemože vam naštetiti i izazvati deformitete, važno je samo da nošnje visokih peta ne postane navika, jer uza svu privlačnost koje visoke pete nose sa sobom, najvažnije je kao se osjećamo kad ih na kraju dana skinemo.

Ostali sadržaj

Manifest kritike

Stvorilo se to da društvu svijest nije važna, jer ako se okrenete u tom smjeru nije vam zajamčena materijalna dobit što je glavni argument kada se pokuša adresirati neki problem. Najbolje je ne dirati u to i uzdrmati sustav koji je izgrađen u biti samo za stjecanje profita koji će služiti za još veći rast sustava. Da se sustav obrani nameće se konstantan sukob i borba između ega u kojoj je cilj ušutkati kritiku.

...

Rekreacijom protiv restrikcije

Fitness kao i sport u društvu nikad nije imao nikakve zdravstvene vrijednosti i neće je imati dok god se ne promijeni perspektiva većine onih koji ga predstavljaju. Sport se u društvu još uvijek koristi za manipulaciju 'kruha i igara' i u ovom momentu još nije potreban, ali biti će, dok se fitness bazira isključivo na seksualnosti, što je u ovoj situaciji palo u potpuno drugi plan, a i takav pristup se ni ne može proturiti pod zdravstvenu vrijednost.

...

Razumijevanje života

Bole vas leđa, koljena, ramena ili nešto drugo? Bili ste kod raznih liječnika, stručnjaka, terapeuta, obavili ste sve pretrage i prikupili sve nalaze ali još uvijek vam ništa ne pomaže. Rezultat vašeg trenutnog stanja je neshvaćanje osnovnih životnih procesa koje ste gurnuli ispod raznih socioloških uvjetovanja, a kao posljedica toga kod čovjeka razvijaju se bolesti i disfunkcionalna stanja.

...

Disanje – recept za zdravlje

Ukoliko disanje usporedimo s ostalim fiziološkim funkcijama na koje možemo voljno djelovati lako je zaključiti da je disanje najvažnija takva funkcija. Teško je točno reći koliko čovjek može izdržati bez hrane ili vode ali to vrijeme može se izražavati u danima i tjednima. Slično je i sa spavanjem ali vrijeme koje čovjek može izdržati bez sna je znatno kraće i najčešće su to sati i možda dani. Ali život bez kisika neće trajati duže od desetak minuta.

...

Stara, istrošena koljena

Osobe starije od 50 godina najčešće imaju problema s bolovima u koljenima zbog nepovoljnog položaja koljena koja su zaključana u vanjskoj rotaciji. To je lako prepoznati po položaju čašice koljena koja je usmjerena prema van, od sredine tijela, kao i stopala. To znači da su duboki fleksori kukova koji su i vanjski rotori koljena toliko napeti da koljena neprestano rotiraju prema van.

...