Život na visokim petama

  Datum: 21.07.2015.
  Piše: Vjenceslav Svoboda


Kad Vicky Beckham i Sarah Jessica Parker šeću u cipelama s visokim, popularnim štiklama od 10 i više centimetara, čini se da je to nešto sasvim jednostavno i prirodno. Muški i ženski pogledi jednakim intenzitetom bježe na cipele i one su jedan od čestih fetiša koji se pojavljuju u maštarijama. Sramežljive dame odjednom se pretvaraju u zavodnice jer ima nešto neodoljivo u ženskoj nozi na povišenom. Mijenjaju se strukture i izgled, list se izdužuje, noga izgleda vretenasto, stražnjica se izbacuje van a bokovi guraju prema naprijed. No što se to uistinu događa kad obujemo cipele sa visokom petom?

Nije novost da visoke pete nisu zdrava obuća. One su često uzrok padova sa posljedicama uganuća, iščašenja i lomova kostiju, a višegodišnje svakodnevno nošenje može imati ozbiljne posljedice za zdravlje. Nema sumnje da žene, u ime mode i pomodarstva, zbog visokih štikli ugrožavaju svoje zdravlje. Kad trebaju birati između modernih štikli te zdravih i lijepih nogu, mnoge će žene odabrati štikle. Kada se okrenete za ženom koja hoda u cipelama sa izrazito visokim petama, primjećujete li da je njen hod „težak“, nikako „graciozan“, kakvim ga modni gurui žele prikazati.

Nošenje štikli tijekom večeri za izlazak nije štetno, no ako ih nosite i tijekom dana povećavate opterećenje, posebice ako su vam štikle redovna radna obuća u kojoj provodite i više od osam sati na poslu. Imajte na umu da i dok sjedite za radnim stolom stopalo je pod opterećenjem i u neprirodnom položaju, ukalupnjeno u preusku i neudobnu obuću.

Svakodnevno nošenje cipela s petom višom od 5 cm, bez obzira na njen oblik, fiziološki ne odgovara tijelu, posebno ako gledamo biomehaniku našeg hoda. Povišenjem pete skočni zglob i koljeno zaključavaju se u fleksiji, odnosno savinuti položaj. S vremenom to skraćuje mišiće zadnje lože i listova, a može doći i do skraćivanja Ahilove tetive i oštećenja samih mišića. Tjelesna težina prebaciju se na metatarzalne kosti stopala, što utječe na rad živaca i povezano je sa razvojem Mortonove bolesti (nagla, neočekivana i oštra bol u prednjem dijelu stopala).

Tijelo uvijek gledamo u cjelini i svi noseći zglobovi međusobno su ovisni i povezani. Redovno nošenje visokih štikli mjenja položaj i mehaniku svih nosećih zglobova; stopala, koljena, kukova i ramena. Time se mijenja neutralan položaj zdjelice i kralježnica gubi prirodne lukove. Blago slovo „S“ postaje izražajniji „S“ ili se lukovi u potpunosti gube, pa kralježnica iz blagog „S“ izravnava se u slovo „I“. Jedan od najčešćih poremećaja koji također nastaje tijekom godina je vidljiv i na prvi pogled – dolazi do oštećenja i deformacije nožnog palca i stvaranje koštanih izraslina, tako zvanih čukljeva koji nastaju od nošenja neudobne i preuske obuće.

Kakvu, onda, obuću nosti? U pravilu što manje nosite obuću, to bolje za noge i tijelo. Podsjetimo se: dvostruki zlatni pobjednik na olimpijskim igrama bi je Abebe Bikila, etiopski maratonac koji je trčao bos. Dokle dok god su vaša stopla funkcionalna i usmjerena prema naprijed povremenom nošenje visokih potpetica nemože vam naštetiti i izazvati deformitete, važno je samo da nošnje visokih peta ne postane navika, jer uza svu privlačnost koje visoke pete nose sa sobom, najvažnije je kao se osjećamo kad ih na kraju dana skinemo.

Ostali sadržaj

Kapitalizacija pokreta

Fitnes otima čovjeku ideju o tjelovježbi, zatvara ga u ograničeni prostor i nameće svoja mehanicistička pravila. Svi smjerovi fitnesa imaju istu zajedničku svrhu, a ona je seksualnost. Točnije osnovna svrha fitnesa je postizanje veće seksualne vrijednosti na tržištu pronalaženja partnera. Zbog toga se u fitnesu sve vrti oko tjelesne estetike definirane omjerom postotka tjelesnih masnoća i mišićne mase.

...

Mama, traumatiziraj me nježno

Što su to uopće misli? Svakako proizvod ljudskog mozga. One nastaju u glavi. Tamo mogu ostati, ali čovjek svoje misli može izraziti putem riječi. Izgovaranje riječi nazivamo govorom koji postižemo auditivnim putem. Mehanički govor nastaje kada zrak koji izlazi iz pluća pređe preko glasnica. Tako one zavibriraju. Na taj način stvara se zvučni val koji se nakon toga oblikuje u šupljinama ždrijela, nosa i usta.

...

Bolest kao zarada

Povjerenje u liječnike postepeno se izgrađivalo tezama na koje se ne smiju postavljati antiteze. Prva i temeljna teza je – mi znamo više o vašem tijelu od vas. Liječnici vam kažu mi smo ljudi od znanosti i mi znamo, a vi ne znate. Mi ćemo vam reći kako ćete se ponašati, što ćete raditi i što je najbolje za vas. Samostalno donošenje odluka čini vas čovjekom jer imate prirodnu sposobnost i opremu za to. Zašto netko ima potrebu da vas spušta ispod te razine?

...

Pekar, ljekar i apotekar

Ako izostavite kritički stav u proučavanju literature koja opisuje povijest medicine i liječenja lako se mogu potpuno krivo shvatiti postupci koji su činjeni i tadašnje stanje medicine. U arhivskim zapisima su kronološki zabilježeni datumi i događaji, te ličnosti koje su bile povezane s tim. Rijetko gdje se ističu opisi zbivanja, na koji način je nešto činjeno, kakve su bile okolnosti i posljedice.

...

Manifest kritike

Stvorilo se to da društvu svijest nije važna, jer ako se okrenete u tom smjeru nije vam zajamčena materijalna dobit što je glavni argument kada se pokuša adresirati neki problem. Najbolje je ne dirati u to i uzdrmati sustav koji je izgrađen u biti samo za stjecanje profita koji će služiti za još veći rast sustava. Da se sustav obrani nameće se konstantan sukob i borba između ega u kojoj je cilj ušutkati kritiku.

...